Strucla z jabłkami
16:25
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią na Instagramie, przygotowałam dla Was przepis na strucle z jabłkami, czyli ciastko do filiżanki kawy. Nie wyobrażam sobie jesiennego gotowania bez przypraw korzennych. Intensywny zapach cynamonu wydobywającego się z piekarnika jest po prostu przepiękny.
Składniki :
przygotowanie ok. 50 minut (w tym 30-35minut pieczenia)
ilość : 4 duże ciastka
jedno opakowanie ciasta francuskiego,
4 średnie jabłka (dodać wedle uznania),
1/4 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka mąki,
3 łyżki cukru
garść orzechów włoskich,
jajko,
szczypta cukru waniliowego
Jabłka obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę/paski.
- u mnie: ćwiartka przekrojona na trzy części.
- u mnie: ćwiartka przekrojona na trzy części.
Pokrojone jabłka wrzuć do miski i dodaj : mąkę ,cukier,cynamon i orzechy- wymieszaj.
Rozłóż ciasto francuskie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka połóż wzdłuż ciasta, pośrodku.
Na cieście francuskim ponacinaj paski i układaj na przemian zakrywając nadzienie.
Zawinięty "warkocz" posmaruj jajkiem i posyp cukrem waniliowym lub resztą orzechów włoskich.
Piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) 30-35 minut.
12 komentarze
wyglądają mega apetyczniie ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
najlepiej smakuje na ciepło! :)
UsuńWygląda pysznie!!! :) A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.blogyoursdreams.pl/
uwielbiam tego typu wypieki, ten wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje! :)
OdpowiedzUsuńdobrze trafiłaś,bo na mojej stronie będą się pojawiać proste i pyszne wypieki..na słodko :)
UsuńMuszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności!
OdpowiedzUsuńNiestety jestem na diecie, ale zapiszę post w zakładce (kiedyś się przyda;)
https://evildivination.blogspot.com/
koniecznie wypróbuj! sam zapach powinien Cię skusić :) ps. najlepiej smakuje jeszcze ciepła!
UsuńAle mi smaka narobiłaś... uwielbiam takie wypieki.
OdpowiedzUsuńPędzę do sklepu po ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuń